Sidor

2011-09-26

Personlig uppdatering

Det märks på bloggen när jag inte mår särskilt bra. Under mina nästan fyra år som bokbloggare har jag då och då haft långa perioder då jag inte skriver alls, för att kanske dyka upp någon gång ibland för att meddela att jag inte har slutat blogga, att jag är deprimerad och att jag kommer att komma tillbaka. Det känns alltid lika fånigt, inte minst för att jag vet att ingen egentligen är intresserad av min mentala hälsa. Samtidigt är jag inte den sortens person som kan låtsas som om allt är toppen och att livet är underbart, och jag klarar ofta inte av att skriva en text utan att vara personlig så givetvis färgar mina depressioner av sig på bloggen.

En av de största anledningarna till att jag ofta har varit deprimerad (har varit sjukskriven i nästan 10 år sammanlagt, och under den tiden levt på socialbidrag) är att jag har känt mig så misslyckad. Jag har problem med vikten, jag har aldrig lyckats fullfölja någon högskoleutbildning, jag har problem på det sociala planet och jag klarar inte av att behålla ett jobb eller en praktik.

Nu har äntligen vissa av mina problem fått sin förklaring. Jag har fått diagnoserna Aspergers syndrom och ADD. Jag skyller inte alla mina problem i livet på mina diagnoser, jag vet att mycket är mitt eget fel (särskilt vikten, som helt och hållet är mitt fel), men det är ändå en otrolig lättnad att kunna sätta ett namn på mina problem. Lite bittert är det att diagnosen kom så sent, jag är 33 år gammal. Hade jag fått rätt hjälp redan när jag var liten och började få problem i skolan, så hade mitt liv kanske sett annorlunda ut.

Samtidigt händer det mycket positivt i mitt liv just nu. I och med diagnoserna så kommer jag att få mycket bättre hjälp med att få ordning på mitt liv. Jag har en fantastisk pojkvän, som också har Asperger, och när jag är med honom känns tillvaron inte alls sådär grå och tung. Tyvärr bor han i England så vi kan inte träffas så ofta. Jag håller också på att professionell hjälp med att gå ner i vikt, något som kanske kommer att funka den här gången, eftersom jag har tappat chokladsuget sedan jag började ta medicinen Concerta mot min ADD.

Förhoppningsvis kommer mitt liv bara bli bättre från och med nu, men jag tar inte ut något i förskott. Just nu nöjer jag mig med att njuta av hösten, och den enorma rikedom som mina överfulla bokhyllor utgör.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lycka till! Det låter ändå bra att du fått diagnoser som kan ge dig en del svar. Härligt att du mår bra och ser framåt; för att inte tala om hur härligt det låter att njuta av höst och överfulla bokhyllor.

/Saga

Olivia sa...

Tack!

snowflake sa...

Hur går det för dig Olivia? Hoppas bra.

Olivia sa...

Hej Snowflake! Jag blir så självupptagen när jag är deppig, jag förlorar liksom kontakten med omvärlden. Strider just nu mot försäkringskassan om att få sjukersättning.

Fick en läsplatta i julklapp, det blir det kanske något inlägg om!