Sidor

2008-06-03

H P Lovecraft: Pickmans modell och andra noveller

Lovecraft har jag inte läst något av sedan gymnasiet, när jag var inne i en skräckfas. Fast inte ens på den tiden tyckte jag att något han skrev var särskilt kusligt. Däremot är det underhållande och intressant, och ibland vackert. Så viss behållning hade jag av att läsa den här novellsamlingen, och för er som faktiskt blir rädda av mystiska parallellvärldar och levande döda, så kanske det här kan ge lite kalla kårar.

4 kommentarer:

Arina sa...

JAg blev inte heller skrämd av Lovecraft. Allting var så vidrigt, fruktansvärt, oheligt och hemskt att det bara blev tröttsamt. skall man skrämmas skall man använda sig av små antydningar, vrida en liten aning på verkligheten. Då blir i alla fall jag rädd.

Anonym sa...

Kul att du gillade den! Jag var korrläsare på den (men ett fel har slunkit igenom...). :-)

Yrs
Martin A

Olivia sa...

Jag hittade inget fel, så det kan inte ha varit något allvarligt. En fin liten bok i alla fall.

Anonym sa...

Det var ju tur för mig. :-)

Har en vän som är översättare och Lovecraft-fan, som upptäckte just det felet. Kolla Necronomicon-citatet i slutet på "Festivalen"; det ska vara "Ibn" och inte "Ibd".

Och medan jag ändå håller på kan jag passa på att rekommendera "Fallet Charles Dexter Ward" och "Skuggan över Innsmouth" (och ifall du undrar -- ja, som den linslus jag är när det gäller Lovecraft så var jag frivillig korrläsare på dem också, men jag får INTE royalty på dem).

(Alastor Press som gav ut "Innsmouth" har dessutom tankar om att ge ut Lord Dunsany på svenska, vilket vore en stor dag för fantasyn i Sverige -- det finns bara en bok sedan tidigare och den är slut på förlaget sedan tio år minst.)

Jo, Bakhåll har gjort ett bra jobb med "Pickmans modell" och jag hoppas att den här boken ska ge dem mersmak.

Yrs
Martin A