Sidor

2009-04-15

Anne Brontë: Agnes Grey

Agnes Grey heter huvudpersonen i den här boken. Hon kommer från en kärleksfull men fattig familj, och bestämmer sig för att pröva lyckan som guvernant.

Ganska snart inser hon att det inte är något drömjobb direkt. Barnen hon ska undervisa är bortskämda och elaka. Föräldrarna låter dem i princip göra vad de vill, och Agnes har inte mycket att säga till om. Hon får skäll av modern om hon tillrättavisar barnen, och skäll av den stränga fadern om hon låter dem göra hyss. Till slut får hon sparken och återvänder hem, aningen desillusionerad.

Nästa tjänst hon tar är hos en familj med lite äldre barn, och där stannar hon längre. Flickorna i familjen är bortskämda och vana att få som de vill, och unnar aldrig Agnes något. När hon blir förälskad i en präst (eller vad tusan han nu är, kanske kyrkoherde), så sätter de givetvis käppar i hjulen för henne.

Det var en rolig, intelligent och underhållande liten roman. En hel del kritik riktas mot den tidens rika människor (och deras otroligt dåliga uppfostringsmetoder), men det blir aldrig tungt eller svårläst. Det märks att författarinnan själv hade erfarenhet att jobba som guvernant, ganska bittra erfarenheter dessutom.

Det var faktiskt den enda av böckerna i Klassiska kvinnor-utmaningen som jag redan hade hemma, och det är jag glad över, för den var bra nog att läsa om.

2 kommentarer:

Arina sa...

Layoutproblem igen?

Olivia sa...

Äh, jag kan inte bestämma mig...