Sidor

2008-10-23

Varför?

Bokhandeln i Lysekil gör som alla andra, buntar ihop fantasy med barn- och ungdomslitteratur. Visserligen är gränsen mellan ungdomsfantasy och vuxenfantasy ganska luddig, och en stor del av all ungdomslitteratur som ges ut är just fantasy, men jag tycker ändå att det är irriterande. Som om fantasy skulle vara för barn bara för att det handlar om påhittade saker. Handlar inte all skönlitteratur om påhittade saker?

En positiv sak är dock att det verkar som om det ges ut en hel del bra fantasy på svenska, både för ungdomar och vuxna. Barnhyllan på Bokia i Lysekil är i alla fall övervägande full av fantasy.

2 kommentarer:

Maria sa...

Ja, ihopbuntandet är dåligt på många sätt. En vän till mig hittade "Locke Lamoras lögner" på barnavdelningen i en bokhandel, och den innehåller ju väldigt icke-barnvänliga saker.

Olivia sa...

Ursäkta mitt sena svar. Jag har också reagerat mot att "Locke Lamoras lögner" och den andra boken som nyss kom ut står bland barnböckerna. Där missar de säkert en hel del läsare också, det är inte alla vuxna som vågar sig in på barnavdelningen i bokhandeln.