Sidor

2010-01-27

Ali Shaw: The Girl with glass feet


Ida Maclaird håller på att förvandlas till glas, så hon återvänder till den lilla arkipelagen St. Hauda's land där hon varit en gång tidigare, för att leta reda på den mystiske Henry Fuwa som hon tror vet vad det är som händer med henne. Där träffar hon Midas Crook, som ser på världen genom sin kamera. De blir kära.


St. Hauda's Land är en märklig och lite magisk plats. Havet omkring är fyllt med narvalar och livsfarliga maneter som är självlysande. I skogen lever ett djur som gör allt det ser på vitt, och Henry Fuwa föder upp kor och tjurar som är pyttesmå och har vingar. Ida är dessutom inte den ende som drabbats av den märkliga och dödliga åkomman, att kroppen sakta men säkert blir till glas. Var arkipelagen ligger får läsaren aldrig veta, men det måste vara ganska långt norrut, för det är snö och vinter, och många av karaktärerna har nordiskt klingande namn.


Alla karaktärerna i boken har förlorat någon, en förälder eller en älskad, döden är ständigt närvarande. Midas lever i skuggan av sin oåtkomlige och stränga fars självmord, och han drar sig för att träffa folk, förutom sin vän Gustav och Gustavs dotter Denver (som är besatt av att rita narvalar, sedan hennes mamma drunknat).


Det är en välskriven och gripande saga, som är svår att lägga ifrån sig. Den är ganska obehaglig ibland, men hela tiden vacker. Språket är fantastiskt, men kanske lite kyligt ibland. Och det är det som får mig att tycka om boken, men inte älska den. St. Hauda's Land är en perfekt skapelse, med dess mystik och magiska realism, men människorna som bor där får jag inte riktigt grepp om. Man får inte heller särskilt många svar, saker och ting förblir mystiska och lite dunkla.


Det är ändå en rätt fantastisk debut, som jag rekommenderar varmt. 

3 kommentarer:

snowflake sa...

Vilken vansinnigt vacker bok. Jag har varit in här flera gånger bara för att titta på den. (Men jag vågar inte läsa vad du skriver. :-))

Anonym sa...

Håller med Snowflake; det där omslaget är ju helt underbart vackert!

Innehållet låter också det som något för mig, ska genast sakriva upp i läsa-listan...

Olivia sa...

Ja, omslaget är underbart! Den finns med ett annat omslag också, som är fint det med, men inte lika originellt.