Sidor

2008-08-05

Naomi Novik: Jadetronen

Det är något som inte riktigt stämmer när en så här lättläst bok tar flera veckor att läsa ut. Visserligen har jag jobbat, samt varit utslagen av värmeböljan, men mer än en vecka borde det inte ha tagit. Dessutom hade den ju ingredienser som jag gillar: Kina, drakar, en lång resa till havs. Som gjort för mig.

Men jag tyckte att den var lite tråkig. Det hände inte så mycket, och när det väl hände något så var det alldeles för rörigt. Berättelsen tog helt enkelt inte fart.

Temeraire är dock en härlig karaktär, och jag gillade sista delen av boken, som utspelade sig i Kina (men även där kunde den ha varit bättre). Så jag kommer att läsa fortsättningen, men kanske inte med lika stor entusiasm som jag satte igång med den här.

4 kommentarer:

Magister sa...

Ah visst ja -- den skulle jag ju läsa snart. Sitter för närvarande mer eller mindre fast i Renegade's Magic, det går framåt, men under 100 sidor per dag (när jag är ledig!) är inte ett gott tecken. Det är emellertid en OK bok (om man står ut med en huvudperson som bara har otur och gör fel hela tiden), och det lutar åt en sjuhelsikes upplösning (jag hoppas det blir så i alla fall, annars är risken för besvikelse stor).

Men jag har ett par andra böcker som pockar, t. ex. Alan Dean Fosters Exceptions to Reality, en novellsamling, och Donald Wandreis The Web of Easter Island som jag absolut borde läsa eftersom a) Donald Wandrei skulle ha fyllt 100 år i år och b) han är i det närmaste helt okänd idag trots att han var med och grundade världens första förlag som specialiserade sig på fantasy, skräck och SF (Arkham House; fortfarande i drift). Vi får se vad det blir -- troligen Foster eller kanske Novik eftersom jag kan behöva något ganska lättsmält efter Hobb.

Härnäst

Olivia sa...

Hur hinner du läsa något när du skriver så långa svar på mina inlägg? Om du dessutom skriver liknande i andra bloggar... Nej, allvarligt talat,jag tycker att det är jättekul att du skriver här, och när jag om ett par veckor inte behöver dela dator med min bror längre så kanske jag kan skriva lite bättre svar.

Magister sa...

"Hur hinner du läsa något när du skriver så långa svar på mina inlägg? " Hmmm... det kan vara en del av problemet... ;-)

Nej, jag följer inte speciellt många bloggar, och en del av dem jag följer kan jag ändå inte kommentera på (Neil Gaimans, t. ex.), så det blir inte så mycket kommentarskrivande.

Yrs
Martin

Olivia sa...

Kul att du kommenterar på min blogg i alla fall!